Fri frakt över 1000 kr

Grekisk extra jungfru olivolja, Blend, Pamako, 250 ml

  • 150 kr

Observera kort bäst-före-datum (241020), därav priset.

Dela
Leverantör: Pamako

Olivoljetillverkaren Pamako är verksamma på den grekiska ön Kreta. Pamako är en oerhört hängiven tillverkare som inte lämnar något åt slumpen. 

De tar tillvara traditionella metoder för att kunna bedriva ett ekologiskt hållbart lantbruk, samtidigt som de använder den senaste tekniken och vetenskapen i sin egna produktionsanläggning, där skörden av oliver görs till olivolja. Ambitionen att skapa en så bra produkt som möjligt, och nog får man säga att de kommit långt i den ambitionen. Med sorten "Blend" har de blandat 60% Tsounati och 40% Koroneiki till en olja med en väldigt fräsch och fruktig arom, med en mjukt bitter smak och med en mjukt pepprig eftersmak.

Tsounati-olivträden växer högt uppe i bergen i de södra delarna av ön och är i snitt 400 år gamla. Koroneiki-olivträden växer på de norra delarna på ön och är strax under hundra år gamla. Flaskan är både vacker och praktisk och specialtillverkad för Pamakos olivolja i Venedig, Italien. Toppen av flaskan fylls på med gas för att bevara olivoljans egenskaper längre. Olivoljan är ekologisk och har en mycket låg syrlighet (0,27) och extremt höga värden av polyfenoler (1 516 mg/kg). Polyfenolerna ger frukter och bär sin färg, doft och smak och har mängder med hälsofrämjande egenskaper. Detta är passande, då Pamako betyder medicin på det antika minoiska skrivspråket Linear B. Bäst-före-datum: 241020

Priser:

Guld i New York IOOC fem år i rad, 2018-2022


Märkningen "Extra Virgin Olive Oil" eller "Extra jungfru olivolja" på svenska, betyder att oljan kommer från den första pressningen av oliverna och att pressningen endast är gjord med mekaniska medel där temperaturen inte varit mer än 27 grader (kallpressad). "Extra virgin" betyder också att oljan ska vara av högsta kvalitet och ha under 0,8 procents syrlighet. 

Tyvärr går det inte riktigt att lita på märkningen "Extra Virgin Olive Oil". När livsmedelsverket under 2018 och 2019 testade 21 olika sorter märkta "Extra Virgin Olive Oil" i svenska butiker, fick bara tre av dem godkänt. De andra levde inte upp till den märkning de hade. Detta är inte unikt för Sverige. Därför finns det ganska många internationella tävlingar i olivolja. Får en olivolja pris i sådan tävling håller den en mycket hög kvalitet. Får den pris i fler, är det garanterat så. Därför redovisar vi här några av de utmärkelser som de olivoljor vi säljer har fått.